فهرست مطالب

طب کار - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1402)

نشریه طب کار
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجمه قریبیان، مریم معاون سعیدی*، نسیم خواجویان، محسن صاحبان ملکی صفحات 1-8
    مقدمه

    دانستن فاکتورهایی که منجر به رضایت شغلی می شوند برای کارمندان و کارفرمایان حایز اهمیت می باشد تا از این طریق محیط کار را بهبود ببخشند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط رضایت مندی شغلی با شیوع علایم اسکلتی-عضلانی در کارکنان بیمارستان علامه بهلول گنابادی در سال 1400 می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که بر روی 107 نفر از کارکنان بیمارستان علامه بهلول گناباد در سال 1400 انجام شد. چک لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد نوردیک، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها پس از گردآوری وارد نرم افزار SPSS نسخه 24 شد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تفسیر قرار گرفت. سطح معنی داری برای همه تحلیل ها کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میانگین سنی کل شرکت کنندگان 45/6 ±10/31 و میانگین نمره رضایت شغلی 34/10 ±08/55 بود که با توجه به پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا 48 نفر رضایت متوسط و 59 نفر رضایت نامطلوب داشتند. بین علایم اسکلتی-عضلانی و رضایت شغلی ارتباط معناداری وجود نداشت اما بااین حال علایم اسکلتی-عضلانی در افراد با رضایت شغلی نامطلوب بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    شیوع اختلالات اسکلتی عضلاتی و نارضایتی شغلی در کارکنان بیمارستان بالاست که می تواند در کاهش بازده کاری و ازکارافتادگی آن ها نقش مهمی داشته باشد. بنابراین با توجه به جایگاه ویژه کارکنان بیمارستان در سیستم نظام سلامت، اقداماتی برای بهبود وضعیت ارگونومی محل کار و رفع مشکلات روحی و روانی این افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلاتی، رضایت مندی شغلی، کارکنان بهداشتی درمانی
  • محمدحسین گودرزی، علی مهداد*، محسن گلپرور صفحات 9-25
    مقدمه

    وجود عوامل استرس زای فردی، شغلی و سازمانی در بازنشستگان شاغل می تواند سبب بروز بسیاری از مشکلات روان شناختی درحیطه عملکرد فردی، خانوادگی و اجتماعی باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل همبسته های عوامل استرس زای بازنشستگان شاغل انجام گردید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، مبتنی بر مرور سیستماتیک و استخراج همبسته های استرس شاغلین بازنشسته بر اساس بیشترین فراوانی از بالغ بر 60 مطالعه و تهیه فهرستی بر اساس پرتکرارترین متغیرهای مطالعات بود که از روش تحلیل مسیر استفاده گردید. جامعه آماری شامل کلیه بازنشستگان 45 تا 70 ساله شاغل عضو کانون های بازنشستگی شهر اصفهان در زمستان 1400 بودند که 203 نفر از میان 379 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های HSE، فشارزاهای سازمانی، خشنودی از شغل، رهبری مشارکتی، امیدواری، تاب وری، ادراک حمایت سازمانی، ادراک عدالت سازمانی، رضایت از زندگی، تعارض کار - خانواده، عملکرد انطباقی، مهارت های ارتباطی و ادراک امنیت شغلی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از نرم افزار Spss21 استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که همبسته های استرس شغلی شامل امیدواری، تاب آوری، ادراک عدالت، ادراک حمات سازمانی، رضایت از زندگی، خشنودی از شغل، تعارض کار خانواده، عملکرد انطباقی، فشارزاهای سازمانی، مهارت های ارتباطی، رهبری مشارکتی و ادراک امنیت شغلی بودند که از میان آنان، تعارض کار- خانواده، ادراک حمایت سازمانی و ادراک امنیت شغلی در سطح اول (P <0/01) و در سطح دوم خشنودی از شغل و رضایت از زندگی بر اساس بالاترین ضرایب و آموزش پذیر بودن (P <0/01) به عنوان پیش بین های اصلی استرس شغلی بازنشستگان شاغل تعیین شدند.

    نتیجه گیری

    به مدیران حوزه های سلامت، بازنشستگی کشوری، لشکری و تامین اجتماعی پیشنهاد می گردد که توجه به این متغیرها را موردتوجه جدی قرار دهند تا بتوان، از پیآمد های اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و جسمانی متعاقب استرس های شغلی پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: استرس زا ها، بازنشستگی، خشنودی شغلی، تعارض کار- زندگی، عدم امنیت شغلی
  • مهدی اصغری*، احسان فرورش، محمدجواد قنادزاده، رضا تاجیک صفحات 26-34
    مقدمه

    آزمایشگاه ها حیطه مهمی از سیستم آموزش و تحقیقات علمی در این محیط ها محسوب می شود. آزمایشگاه ها به دلیل مخاطرات بالقوه موجود در آزمایشگاه ها ازجمله عوامل شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی محیط های کاری ذاتا خطرناک دسته بندی می شوند. ارزیابی ایمنی آزمایشگاه ها  نیازمند ابزاری روا و پایا است که بتواند به طور دقیق مخاطرات را در تمامی ابعاد شناسایی نماید. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان سنجی ابزاری جامع جهت ارزیابی ایمنی در آزمایشگاه های مجتمع های دانشگاهی انجام شد.

    روش بررسی

    در مرحله اول با استفاده از بررسی متون، و بازدید میدانی، مصاحبه با  کارشناسان آزمایشگاه، فیلم از چندین آزمایشگاه، چک لیست طراحی شد.ابزار طراحی شده اولیه به 10 نفر از متخصصین ایمنی جهت روایی صوری و اظهارنظر در مورد نگارش سوالات ارسال شد. جهت بررسی روایی محتوا از دو ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا و همچنین جهت ارزیابی پایایی ابزار نیز از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد.  

    نتایج

    در مرحله اول 286 گویه و سوال در 9 حیطه طراحی گردید. در مرحله بعدی تعداد 49 سوال توسط اعضای خبرگان به دلیل هم پوشانی و داشتن مفهوم یکسان حذف گردید و ابزار نهایی با 237 گویه در نظر گرفته شد. میزان ضریب نسبی و شاخص روایی محتوی در تمامی ابعاد و حیطه ها بالای 8/0 و همچنین الفای کرونباخ در تمامی ابعاد و حیطه ها بالاتر از 7/0  به دست آمد که نشان دهنده مطلوبیت ابزار طراحی شده بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که ابزار طراحی شده اعتبار و پایایی قابل قبولی دارد و می توان از آن به عنوان ابزاری مناسب و جامع جهت ارزیابی ایمنی در آزمایشگاه های مجتمع دانشگاهی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه، ارزیابی ایمنی، روایی و پایایی
  • مرضیه مشعل پور فرد، برزو امیرپور*، معصومه ذاکرپناه صفحات 35-43
    مقدمه

    امروزه، صنعت بیمه به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تولید ثروت و رفا اجتماعی محسوب می شود. این صنعت مبتنی بر اقتصاد خدماتی، جایگاه خطیر و حساسی در رشد و توسعه اقتصادی به خصوص در کشورهای درحال توسعه دارد. ازآنجایی که منابع انسانی ارزشمندترین سرمایه جهت تحقق بخشی به اهداف این صنعت است، بنابراین، ضروری است که مولف های مرتبط با توانمندسازی روان شناختی کارکنان بررسی شود. بر این اساس، پژوهش حاضر باهدف مقایسه کیفیت زندگی کاری و نهادینه شدن شغلی بر اساس جهت گیری زندگی سرشتی خوش بیانه-بدبینانه در نمایندگان بیمه شهر کرمانشاه اجرا شد.

    روش بررسی

    این پژوهش ازنظر هدف از نوع علی- مقایسه ای و ازنظر روش گردآوری داده ها توصیفی بود. نمونه پژوهش 280نفر (62زن و 218مرد) از کارکنان بیمه پاسارگاد شهر کرمانشاه در سال 1401 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع داده ها از سه پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (QWL) ، نهادینه شدن شغلی اردلان و همکاران (JEQ) و جهت گیری زندگی شییر و کاور (LOT) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS-27  و روش آماری واریانس چند متغیری موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    :نتایج بررسی آزمون مانوا نشان داد که تمامی ابعاد کیفیت زندگی کاری بر اساس جهت گیری زندگی سرشتی (خوش بینانه- بدبینانه) با یکدیگر تفاوت معناداری دارند همچنین این ادعا در رابطه با شش مولفه نهادینه شدن شغلی نیز صادق است یعنی ابعاد نهادینه شدن شغلی بر اساس جهت گیری زندگی سرشتی دارای تفاوت معناداری است.

    نتیجه گیری

    خوش بینی به عنوان انتظار امیدوارانه در یک موقعیت خاص در کیفیت بخشی به زندگی کاری و تمایل به تداوم کار و ایجاد دل بستگی به وظایف سازمانی می تواند نقش بسزایی ایفا کند. در نتیجه، پیشنهاد می شود مدیران برنامه های آموزشی جهت اتخاذ جهت گیری مثبت و خوش بینانه در زندگی باهدف کاهش ترک شغل و دل بستگی به سازمان که پیامد نهادینه شدن شغلی است را برای کارکنان تدارک ببینند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، نهادینه شدن شغلی، جهت گیری زندگی، بیمه
  • آفرین اخوان*، فرزانه گله زن شیراز، غلامحسین حلوانی، مهدی جعفری ندوشن صفحات 44-52
    مقدمه

    صنایع ساختمانی دارای ماهیتی پیچیده هستند به همین دلیل نرخ بالایی از حوادث شغلی را به خود اختصاص داده اند. کارگران ساختمانی به عنوان یکی از پراسترس ترین مشاغل شناخته می شوند. استرس شغلی علاوه بر سلامت روان کارکنان بر ایمنی محیط کار نیز تاثیر منفی دارد. مطالعه حاضر باهدف بررسی حوادث شغلی و استرس شغلی در یک شرکت ساختمانی و ارتباط آن با ویژگی های دموگرافیک کارکنان انجام شد.

    روش بررسی

    به منظور اجرای مطالعه حاضر گزارش حوادث شغلی در یک شرکت ساختمانی موردبررسی قرار گرفت. پس از حذف گزارش های ناقص، اطلاعات 100 حادثه نظیر نوع حادثه، علت حادثه، پیامد حادثه و فرد حادثه دیده جمع آوری شد. پس از جمع آوری اطلاعات حوادث، استرس شغلی در فرد حادثه دیده با استفاده از پرسشنامه استرس شغلی اسیپو بررسی شد. تجزیه وتحلیل داده ها در نرم افزار SPSS-24 انجام شد.

    نتایج

    نتایج بررسی حوادث نشان داد، لغزیدن و سقوط از ارتفاع بالاترین فراوانی (41 درصد) و برق گرفتگی پایین ترین فراوانی (8 درصد) را در میان حوادث داشته اند. اکثریت کارکنان حادثه دیده (96 درصد) در گروه استرس متوسط تا شدید قرار گرفتند. ارتباط معناداری بین بروز حوادث شغلی و متغیرهای دموگرافیک یافت نشد (P>0.05). همچنین ارتباط مثبت و معناداری بین سابقه کار و استرس شغلی یافت شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد انجام اقدامات ایمنی به منظور کاهش حوادث سقوط ضروری است. همچنین با توجه به اثرات منفی استرس شغلی، اجرای اقداماتی نظیر تدوین برنامه آموزشی و برگزاری کارگاه های مدیریت استرس، افزایش حمایت سازمانی و شناسایی و تعدیل منابع استرس پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، سقوط، استرس شغلی، ویژگی های دموگرافیک، صنعت ساختمانی
  • مریم سلطانی، هادی فرهادی*، غلامرضا منشئی، علی مهداد صفحات 53-66
    مقدمه

    استرس شغلی را می توان جمع شدن عوامل استرس زا در وضعیت های مرتبط با شغل دانست که بیشتر افراد نسبت به استرس زا بودن آن توافق دارند و می توان آن را به عنوان عامل مستقیم قصد ترک شغل در نظر گرفت پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان واقعیت مجازی و مقایسه اثربخشی آن با درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه های استرس شغلی کارکنان دارای استرس شغلی انجام گرفت.

    روش بررسی

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و مرحله ی پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دارای استرس شغلی در یک شرکت خصوصی در شهر اصفهان  در سال 1400 بود. نمونه ی پژوهش شامل 45 کارمند بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه 15 نفری درمان واقعیت مجازی، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و کنترل جایگزین شدند. افراد دو گروه مداخله در جلسات مداخله شرکت کردند؛ گروه آزمایش اول تحت هشت جلسه ی 20 دقیقه ای به طور هفتگی درمان مبتنی بر واقعیت مجازی ، گروه آزمایش دوم تحت هشت جلسه ی هفتگی  45 دقیقه به استناد از بسته آموزشی کابات زین (1990 و 2013) قرار گرفتند، اما برای گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. شرکت کنندگان در سه مرحله به پرسشنامه استرس شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان استاینمتز (HSE) (1990) پاسخ دادند. داده های پژوهش با تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 در دو سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شدند..

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی بیانگر آن بود که هر دو شیوه مداخله به طور یکسان و موثری سبب کاهش استرس شغلی در زمینه های نقش، ارتباط، حمایت همکاران و تغییرات در کارمندان شده و اثر هر دو مداخله در طول زمان ثابت باقی مانده است (01/0>P). اگر چه هر دو شیوه مداخله سبب کاهش فشار و استرس شغلی کارکنان و مولفه های استرس در زمینه های حمایت مسیولین، کنترل و تقاضا شده و اثر آن در طول زمان نیز ثابت باقی مانده، اما درمان واقعیت مجازی در هر دو مرحله موثرتر بوده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد دوره های واقعیت مجازی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند سبب کاهش تنش ها و استرس شغلی پرسنل و کارکنان سازمان ها شود.

    کلیدواژگان: درمان مواجهه با واقعیت مجازی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس شغلی، کارکنان
  • مهدی غفاری*، مصیب نظری، ابراهیم بنی طالبی، خدیجه نادری صفحات 67-77
    مقدمه

    کم تحریکی ابعاد مختلف زندگی کارمندان ازجمله سلامت جسمانی آنها را تحت تاثیر قرار داده، روند طبیعی زندگی افراد را مختل، میزان کارایی و طول عمر آنها را کاهش می دهد. یکی از راه حل های کاهش تاثیرات بی تحرکی فعالیت بدنی است. در این پژوهش تاثیر12 هفته تمرینات کالیستنیک در محیط کار بر شاخص های ترکیب بدنی و برخی فاکتور های خونی کارمندان زن میانسال مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش بررسی

    در این مطالعه پژوهشی،30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه تجربی(15 نفر) و گروه کنترل(15 نفر)تقسیم شدند. 12هفته تمرینات ورزشی کالیستنیک توسط گروه تجربی انجام شد. شاخص های ترکیب بدنی و برخی از فاکتورهای خونی قبل و پس از تمرینات ارزیابی شدند. به منظور مقایسه های درون گروهی از آزمون Tهمبسته و مقایسه های بین گروهی از آزمون Tمستقل استفاده شد و در سطح معنی داری 0/05 با استفاده از نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تمرینات کالیستنیک در محیط کار، بهبود معنی داری در شاخص های ترکیب بدنی از جمله وزن (P=0/011)، شاخص توده بدنی (P=0/026)، دور کمر (P=0/001)، دور لگن (P=0/025) و نسبت دور کمر به لگن (P=0/036) در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل ایجاد شد. همچنین بهبود معنی داری در قند خون (P=0/006)، فشار خون سیستولیک (P=0/024)  و انعطاف پذیری (P=0/019) در گروه تجربی نسبت به کنترل مشاهده شد. با این وجود، تفاوت معنی داری در فشار خون دیاستولیک (P=0/199) ، HDL (184/0= P) و LDL (902/0= P) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    12هفته تمرینات کالیستنیک در محیط کار باعث بهبود معنی داری در شاخص های ترکیب بدنی، انعطاف پذیری، فشار خون و قند خون شد. اما تاثیر معنی داری بر روی HDL و LDL نداشت. در نتیجه این تمرینات در محیط کار می تواند تاثیراتی هرچند اندک بر سلامت کارمندان زن داشته و سلامت جسمانی آنها را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: کارمندان زن، بی تحرکی، ترکیب بدنی، HDL، LDL
  • زهرا اردودری*، مسعود ریسمانچیان صفحات 78-93
    مقدمه

    پلاسما به عنوان چهارمین حالت ماده در نظر گرفته می شود. پلاسما غیر حرارتی به علت ویژگی  های منحصر به فرد خود از قبیل عملکرد آسان، واکنش سریع در دمای محیط و زمان ماند کوتاه از محبوبیت بیشتری برخوردار می باشد. در این مطالعه کاربرد فناوری پلاسما در کنترل آلودگی هوا مرور خواهد شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ، از موتورهای جستجوی Science direct, Google Scholar, Web of sciences, Scopus, Pub med استفاده شد. کلید واژهایی که براساس آن مقالات جستجو شدند شامل plasma، cold plasme،thermal plasma،control air pollution,non trhermal plasma  در بازه زمانی سال های 2016 تا 2022 بود.

    نتایج

    به کارگیری همزمان استفاده از کاتالیزور و پلاسما به عنوان یک ابزار مفید برای افزایش تخریب آلاینده ها و بهره وری انرژی در فرآیندها نشان داده شده است. با این وجود، برخی از عوامل محدود کننده، عمدتا شامل هزینه کاتالیزورها، هزینه احتمالی مورد نیاز برای تثبیت آنها یا آلودگی ثانویه ناشی از آن باید در نظر گرفته شود.

    نتیجه گیری

    به منظور تجاری سازی فناوری پلاسما با مشکلاتی از جمله افزایش هزینه و به کارگیری فناوری مذکور در محیط واقعی روبرو هستیم. استفاده همزمان از کاتالیزور ها و فناوری پلاسما به عنوان یک ابزار مفید برای افزایش تخریب آلاینده ها و بهره وری انرژی در فرآیندها می باشد. عدم تولید فاضلاب و عدم نیاز به معرف از مزایای ترکیب پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک و کاتالیزور می باشد. ترکیب پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک و کاتالیزور  به دلیل مصرف کم انرژی، روش های بسیار جذابی محسوب خواهند شد. به نظر می رسد، تحقیقات اخیر در راستای کارآمدی، افزایش سرعت، انعطاف پذیری، کاهش هزینه و کاهش مصرف انرژی و دوستدار محیط زیست کردن سیستم های پیشرفته مبتنی بر پلاسمای سرد خواهد بود.

    کلیدواژگان: پلاسما، پلاسمای سرد، کنترل، آلودگی هوا
|
  • Najmeh Gharibian, Maryam Moavensaeidi*, Nasim Khajaviyan, Mohsen Saheban Maleki Pages 1-8
    Introduction

    Knowing the factors that lead to job satisfaction is essential for employees and employers to improve the work environment. This study investigates the relationship between job satisfaction and the prevalence of musculoskeletal symptoms in the Allameh Behlool Gonabadi Hospital in 2021.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 107 employees of Allameh Behlool Hospital in Gonabad in 2021. A demographic information checklist, Nordic standard questionnaire, and Minnesota job satisfaction questionnaire were used. Collected data were entered into SPSS software version 24 and interpreted using descriptive and analytical statistics. The significance level for all analyses was considered 0.05.

    Results

     The mean age of the participants was 31.10±6.45, and the mean job satisfaction score was 55.08± 10.34. According to the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, 48 people had average satisfaction, and 59 had unsatisfactory satisfaction. There was no significant relationship between musculoskeletal symptoms and job satisfaction; however, musculoskeletal symptoms were higher in people with unfavorable job satisfaction.

    Conclusion

     The prevalence of musculoskeletal disorders and job dissatisfaction in hospital staff is high, which can play an essential role in reducing their work efficiency and disability. Therefore, due to the special position of hospital staff in the health system, measures are recommended to improve workplace ergonomics and solve the psychological problems of these people.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Job Satisfaction, Health care workers
  • MohammadHosein Goudarzi, Ali Mehdad*, Mohsen Golparvar Pages 9-25
    Introduction

    The presence of personal, occupational, and organizational stressors in retired workers can cause many psychological problems in the field of personal, family, and social functioning. Therefore, current research was conducted to compile a model of correlates of stress factors of retired workers.

    Materials and  Methods

    The current research was based on a systematic review and extracting the correlates of retired workers, stress based on the highest frequency of more than 60 studies, and preparing a list based on the most frequent variables of studies, which was used by the path analysis method. The statistical population included all retirees aged 45 to 70 working as members of retirement centers in Isfahan City in the winter of 1400, of which 203 out of 379 workers were selected through a convenient sampling method. To collect data, a set of questionnaires included HSE, organizational stressors, job satisfaction, participative leadership, hope, resilience, perception of organizational support, perception of organizational justice, life satisfaction, work-family conflict, adaptive performance, communication skills, and perception of job security were used. SPSS version 21 was used to analyze the research data.

    Results

     results showed that the correlates of occupational stress included hope, resilience, perception of justice, perception of organizational support, life satisfaction, job satisfaction, work-family conflict, adaptive performance, organizational stressors, communication skills, participative leadership and perception of job security, which were among them, work-family conflict, organizational support and job security at the first level (P<0.01) and second level job satisfaction and life satisfaction based on the highest coefficients and learnability (P<0.01) were determined as the main predictors of occupational stress of working retirees.

    Conclusion

    It is suggested to the managers of health, national pension, military, and social security fields to pay serious attention to these variables to prevent the economic, social, family, and physical consequences of occupational stress.

    Keywords: Stressors, retirement, job satisfaction, work-life conflict, employment insecurity
  • Mehdi Asghari*, Ehsan Farvesh, Mohammadjavad Ghanadzadeh, Reza Tajik Pages 26-34
    Introduction

    Laboratories play a crucial role in education and scientific research by providing an environment for various experiments and investigations. However, due to potential hazards such as chemical, biological, and physical agents, laboratories are inherently considered dangerous work environments. Therefore, it is essential to have a reliable and valid tool to evaluate the safety of these environments comprehensively. Therefore, this study was conducted to design and psychometrical evaluation a comprehensive tool for safety evaluation in university laboratory complexes.

    Materials and Methods

    In the first stage, a Checklist was developed across various areas through a process that involved using a literature review, field visits, Interviews with laboratory technicians, and creating videos from multiple laboratories. The initially designed questionnaire was sent to 10 safety experts for face validity, and then their comments on the question phrasing were considered. To assess the content validity, two measures were employed: the Content Validity Ratio (CVR) and the Content Validity Index (CVI). Additionally, the reliability of the instrument was evaluated using Cronbach's alpha calculation method.

    Results

    In the initial stage, a total of 286 questions were designed within 9 different areas. Subsequently, 49 questions were removed by expert members due to overlapping concepts, resulting in a final questionnaire consisting of 237 questions. The content validity index and relative coefficient were found to be above 0.8 in all areas, indicating strong content validity. Furthermore, Cronbach's alpha value exceeded 0.7 in all areas, suggesting a desirable level of reliability for the designed program.

    Conclusion

    The results of this study demonstrate that the developed questionnaire exhibits acceptable levels of validity and reliability. As such, it can serve as a comprehensive and suitable tool for monitoring safety in University complex laboratories.

    Keywords: laboratory, Safety evaluation, Validity, reliability
  • Marzieh MASHALPOURFARD, Borzoo Amirpour*, Masoumeh ZAKRPANAH Pages 35-43
    Introduction

     Today, the insurance industry is considered one of the most essential factors in wealth and social well-being production. This industry is based on economic service and has a critical and sensitive position in economic growth and development, especially in developing countries. Since human resources are the most valuable capital to realize the goals of this industry, therefore, it is necessary to examine the factors related to the psychological empowerment of employees. Based on this, the current research was conducted to compare the quality of work life and job embeddedness based on the life orientation of optimistic-pessimistic nature in Kermanshah insurance offices.

    Materials and Methods

     This study was a causal-comparative study in terms of goals and descriptive in terms of the data-gathering procedure. The sample size of the research was 280 people (62 women and 218 men) from the employees of Pasargad Insurance in Kermanshah city in 1401, which were selected by convenience sampling. To collect data, Walton's Quality of Work Life (QWL), Ardalan et al.'s Job Embeddedness (JEQ), and Sheyer & Carver's Life Orientation (LOT) questionnaires were used. The research data were analyzed using SPSS-27 software and multivariate analysis of variance.

    Results

     The results of the MANOVA test showed that all the dimensions of the quality of work life are different based on the life orientation of optimistic-pessimistic nature. This claim is also true about the six components of occupational institutionalization and shows, that the dimensions of job embeddedness are based on the life orientation of optimistic-pessimistic nature have a significant difference.

    Conclusion

     Optimism as a hopeful expectation in a specific situation can play a significant role in the quality of working life, and the desire to continue working and creating attachment to organizational tasks. As a result, it is suggested that managers prepare training programs for employees to adopt an optimistic orientation in life to reduce job abandonment and attachment to the organization, which is a consequence of job embeddedness.

    Keywords: Quality of working life, job embeddedness, life orientation, insurance
  • Afarin Akhavan*, Farzaneh Galezan Shiraz, GholamHossein Halvani, Mahdi Jafari Nodoushan Pages 44-52
    Introduction

     Construction industries have a complex nature, so they have a high rate of occupational accidents. Construction workers are known as one of the most stressful jobs. In addition to the mental health of employees, occupational stress also has a negative effect on the safety of the workplace. The present study investigates occupational accidents and job stress in a construction company and its relationship with the demographic characteristics of employees. 
    Materials and 

    Methods

     In the present study, occupational accident reports in a construction company were examined. After removing the incomplete reports, the information on 100 accidents such as the type of accident, the cause of the accident, the consequence of the accident, and the person who experienced the accident was collected. After collecting the accident data, the job stress of the injured employee was checked using the Osipow Job Stress Questionnaire. Data analysis was done in SPSS-24 software.  

    Results

     The results showed that slipping and falling from a height had the highest frequency (41%), and electrocution had the lowest frequency (8%) among the accidents. The majority of the injured employees (96%) were placed in the moderate to severe stress group. No significant relationship was found between occupational accidents and demographic variables (P>0.05). Also, a positive and significant relationship was found between job experience and job stress (P<0.05). 

    Conclusion

     The results of this study showed that it is necessary to take safety measures to reduce fall accidents. Due to the negative effects of occupational stress, it is recommended to implement measures such as developing a training program and holding stress management workshops, increasing organizational support, and identifying and adjusting stress sources.

    Keywords: Occupational accidents, Accidental Falls, Occupational stress, Demographic characteristics, Construction industry
  • Maryam Soltani, Hadi Farhadi*, Gholamreza Manshaee, Ali Mahdad Pages 53-66
    Introduction

    job stress is defined as the accumulation of stressful factors in job-related situations, which most people agree is stressful, and it can be the direct factor in the intention to leave the job. The present study investigates the effectiveness of virtual reality exposure therapy and compares its effectiveness with mindfulness-based stress reduction based on mindfulness on the components of job stress employees with job stress.

    Materials and Methods

    The research design was a semi-experimental pre and post-test with a control group and a follow-up phase. The statistical population included all employees with job stress in a private company in Isfahan City in 2022, and the research sample included 45 employees who were randomly divided into three groups of 15: virtual reality therapy, mindfulness-based stress reduction therapy, and Controls were replaced. The people of the two intervention groups participated in the intervention sessions; The first experimental group underwent eight 20-minute weekly sessions of virtual reality therapy, and the second experimental group underwent eight weekly 45-minute sessions based on the Kabat-Zin training package (1990 and 2013), but for the control group no interventions were performed. The participants responded to the occupational stress questionnaire of the Health and Safety Institute of England Steinmetz (HSE) (1990) in three stages. The research data were analyzed with analysis of covariance and Bonferroni's post hoc test and using SPSS23 statistical software at two descriptive and inferential levels.

    Results

    The results of covariance analysis and Bonferroni's post hoc test indicated that both intervention methods equally and effectively reduced occupational stress in the fields of role, communication, support of colleagues, changes in employees, and the effect of both interventions remained stable over time (P<0.01). Although both methods of intervention reduced the pressure and job stress of employees, and the components of stress include support, control, and demand from officials, and its effect remained constant over time, virtual reality treatment was more effective in both stages (P>0.05).

    Conclusion

    The results showed that virtual reality courses and stress reduction based on mindfulness can reduce the tensions and job stress of personnel and employees of organizations.

    Keywords: Virtual Reality Exposure Therapy, Mindfulness-Based Stress Reduction, Job Stress, Employees
  • Mehdi Ghafari*, Mosayeb Nazari, Ebrahim Banitalebi, Khadijeh Naderi Pages 67-77
    Introduction

    Various inactivity affects the life of employees, including their physical health, disrupts the natural process of people's lives, reduces their efficiency and lifespan. One of the solutions to reduce the effects of inactivity is physical activity. In this research, the effect of 12 weeks of calisthenic exercises in the workplace on composite indicators and some blood factors of middle-aged female employees is investigated.

    Materials and Methods

    In this research study, 30 people were randomly divided into two experimental groups (15 people) and control group (15 people). 12 weeks of calisthenics exercises were performed by the experimental group. Body composition indices and some blood factors were evaluated before and after the exercises. In order to make intra-group comparisons, the correlation T-test was used and for inter-group comparisons, the independent T-test was used and it was used at a significance level of 0.05 using spss software.

    Results

    The findings showed that calisthenics exercises in the work environment significantly improved body composition indices including weight (P=0.011), body mass index (P=0.026), waist circumference (P=0.0 001), hip circumference (P=0.025) and waist to hip ratio (P=0.036) in the experimental group compared to the control group. Also, a significant improvement in blood sugar (P=0.006), systolic blood pressure (P=0.024) and flexibility (P=0.019) was observed in the experimental group compared to the control. However, no significant difference was observed in diastolic blood pressure (P=0.199), HDL (P=0.184) and LDL (P=0.902).

    Conclusion

    12 weeks of calisthenic exercises in the workplace caused significant improvement in body composition indicators, flexibility, blood pressure and blood sugar. But it had no significant effect on HDL and LDL. As a result, these exercises in the workplace can have small effects on the health of female employees and improve their physical health.

    Keywords: Female employees, inactivity, body composition, HDL, LDL
  • Zahra Ordudari*, Masoud Rismanchian Pages 78-93
    Background and Objective

    Plasma is considered as the fourth state of matter. Non-thermal plasma is more popular due to its unique features such as easy operation, quick reaction at ambient temperature and short residence time. In this study, the application of plasma technology in air pollution control will be reviewed.

    Introduction

    Plasma is considered the fourth state of matter. Non-thermal plasma is more popular due to its unique features such as easy operation, quick reaction at ambient temperature, and short residence time. In this study, the application of plasma technology in air pollution control will be reviewed.

    Materials and Method

    In this study, Science Direct, Google Scholar, ISI, Scopus, and Pubmed search engines were used. The keywords searched included plasma, cold plasma, thermal plasma, air pollution control, and non-thermal plasma from 2016 to 2022.

    Results

    Plasma catalysis is a useful tool for increasing pollutant degradation and energy efficiency in processes. Nevertheless, some limiting factors including the cost of catalysts, the possible cost required for their stabilization, and the resulting secondary pollution must be taken into account.

    Conclusion

    To commercialize plasma technology, we are facing problems such as increasing the cost and applying the mentioned technology in the real environment. The simultaneous use of catalysts and plasma technology is a useful tool to increase the destruction of pollutants and energy efficiency in processes. No wastewater production and no need for reagents are advantages of the combination of dielectric barrier discharge plasma and catalyst. The combination of dielectric barrier discharge plasma and catalyst will be very attractive methods due to low energy consumption. It seems that the recent research will be in the direction of increasing efficiency, increasing speed, and flexibility, reducing the cost and energy consumption, and making the advanced systems based on cold plasma more environmentally friendly.

    Keywords: Plasma, Cold Plasma, Control, Air Pollution